Behandelingen

Huidtherapie

Praktijk Indermae is een huidtherapeutische praktijk die gericht is op zowel paramedische zorg, cosmedische en cosmetische huidzorg. Indra Lans is opgeleid in beide vakgebieden. Als paramedicus biedt huidtherapie u behandelingen die (eventueel) vergoed kunnen worden door uw zorgverzekeraar.

acne

We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid: er ontstaan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Acne komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug. Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Flinke ontstekingsverschijnselen vragen om een andere behandeling dan de aanwezigheid van mee-eters. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht van de patiënt bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn. De mogelijkheden kunnen gecombineerd toegepast worden.

acnelittekens

Littekenweefsel ontstaat na beschadiging van de huid. Bij acne wordt deze beschadiging veroorzaakt door de heftige ontstekingsreactie in de huid. Meestal geldt dat er een direct verband bestaat tussen de ernst van de ontsteking en de mate van littekenvorming in reactie daarop. Sommige mensen ontwikkelen echter ook relatief grote littekens op basis van vrij oppervlakkige en kleine acne-ontstekingen. Het blijkt dat de gevoeligheid voor het maken van littekens sterk verschilt van persoon tot persoon.

ijspriemlittekens

('ice-pick' littekens) Deze zijn klein en hebben een steile wand en worden ijspriemlittekens genoemd omdat ze zo diep en smal zijn alsof ze door een ijspriem zijn uitgeboord. Meestal betreft het hier heel diepe littekens. Vooral op de wangen aanwezig.

appelboorlittekens

Ook deze littekens hebben een stijle wand maar zijn veel groter dan de ijspriemlittekens. Ze kunnen tot enkele millimeters groot zijn. Het lijkt alsof er met een zeer klein appelboortje een stukje uit de huid is geponst. De wanden en de bodem van dit type litteken zijn vaak erg stug. Vooral op de wangen aanwezig.

glooiende littekens

Bij deze vorm is er sprake van een soepel aanvoelende huid met kleine glooiende verzakkingen zonder scherpe begrenzing met de normale huid. Vooral op de wangen en slapen.

atrofische littekens

Bij deze littekens lijkt er sprake te zijn van kleine stukjes sterk verdunde, kwetsbare huid die bij samenknijpen kan rimpelen als sigarettenpapier. Uiteindelijk meestal wit van kleur. Komt voor in het gelaat en op de romp.

brandwonden

Brandwonden die verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn, kunnen voor lichamelijke en psychische problemen zorgen. Met speciale massagetherapie die de doorbloeding verbetert, kan de huid weer soepel gemaakt worden en kunnen de cosmetische ontsieringen van de littekens verminderen.

littekens

Littekens zijn ontsierende en vaak gevoelige huidafwijkingen die ontstaan als de wondgenezing verstoord wordt. We onderscheiden verschillende soorten littekens:

‘gewone’ littekens

Als een wond(je) normaal geneest, kan er een ‘gewoon’ litteken overblijven in de vorm van een smalle streep. Na verloop van tijd kan de streep wit van kleur worden of juist donkerder door een sterkere pigmentvorming op die plek.

atrofische littekens

Doordat het weefsel onder het litteken verminderd is, liggen deze littekens vaak wat verzonken in de huid, denk aan het zogenaamde ‘putjes’-effect van acne of waterpokken. De littekens zijn klein en rond.

hypertrofische littekens

Dit zijn verdikte littekens die bovenop de huid liggen als gevolg van een teveel aan collageenweefsel (hypertrofie). Ze zijn rood tot lichtroze van kleur. De littekens komen relatief veel voor bij jonge mensen, slachtoffers van brandwonden en mensen met een donkere huid. Ze kunnen jeuken of pijn doen. Soms verdwijnen ze weer vanzelf, maar dat kan jaren duren.

keloïdale littekens

Deze zijn vergelijkbaar met hypertrofische littekens maar groeien over de grenzen van het wondgebied heen tot onregelmatige, abnormaal verdikte plekken. Deze littekens komen bovengemiddeld voor bij jonge mensen en negroïde mensen. Ze ontstaan tijdens de genezing van operatiewonden, brandwonden, vaccinaties, tatoeages, piercings of acne.

overbeharing

Overmatige lichaamsbeharing kent verschillende oorzaken. Haargroei wordt gedeeltelijk gestuurd door hormonen en erfelijke aanleg. De meest voorkomende vormen van overmatige lichaamsbeharing zijn hirsutisme en hypertrichose. Hirsutisme is mannelijke overbeharing bij een vrouw. De belangrijkste oorzaken zijn hormonaal, medicamenten en/of erfelijkheid. Hypertrichose is een medische term om het aanwezig zijn van overbeharing aan te duiden. Het wordt vooral veroorzaakt door medicatie of erfelijkheid. Het verwijderen van overbeharing kan op verschillende manieren plaatsvinden. De methodes van permanent ontharen die Praktijk Indermae toepast zijn:

pigmentvlekken

Pigment, ook wel melanine genoemd, is een kleurstof die kleur geeft aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Naarmate het lichaam ouder wordt, kunnen hormoonveranderingen, stress en vochtgebrek de aanmaak van pigment stimuleren. Dit noemen we hyperpigmentatie. Door dit proces ontstaan er pigmentvlekken: ontsierende verkleuringen in het gezicht of elders op het lichaam. Ook zonnebaden zonder bescherming leidt in de meeste gevallen tot pigmentvlekken.

hypopigmentatie

Als pigment verdwijnt, bijvoorbeeld na ontstekingen, eczeem, zweren, infecties, auto-immuunziekte of brandwonden, spreken we van hypopigmentatie. Een bijzonder voorbeeld van hypopigmentatie is vitiligo, een mogelijk auto-immuunziekte die kan ontstaan bij mensen van elke leeftijd of iedere huidskleur. Het immuunsysteem valt hierbij lichaamseigen weefsels aan en vernietigt de pigmentcellen. Ernstige ziekte, zware emotionele spanningen en grote lichamelijke veranderingen zouden het ontstaan van vitiligo kunnen uitlokken. De keuzes voor de verschillende behandelmethodes wordt bepaald door de grootte en de locatie van de pigmentvlek, de diepte waarop de pigmentlaag zich bevindt en de concentratie van het pigment in de huid.

steel- en ouderdomswratten

Oftewel fibromen zijn goedaardige, kleine gezwellen op de huid. Ze worden ook wel wild vlees of steelwratjes genoemd. Fibromen zijn huidkleurig of lichtbruin en nemen in de loop van de jaren vaak in aantal toe. Het is niet helemaal duidelijk hoe fibromen ontstaan. Wel is er een relatie met overgewicht en hormonen; vaak ontstaan fibromen bij vrouwen na de menopauze.

weke fibromen

De zogenaamde weke fibromen (fibroma molle), bevinden zich meestal in de hals, onder de oksels, onder de borsten, in de liezen of op het bewegende ooglid.

harde fibromen

De harde fibromen (fibroma pendulans) komen in mindere mate voor en bevinden zich voornamelijk op armen en benen. Ze voelen aan als een hard schijfje. Behandeling van fibromen is niet noodzakelijk, maar kan esthetisch gezien wenselijk zijn.

transgenderzorg

Transgenders die zich in een transitietraject van man-naar-vrouw bevinden, dienen epilatie van het toekomstig operatiegebied te ondergaan. Dit houdt in dat alle zich in de schaamstreek bevindende haren definitief verwijderd moeten worden. Voor het welslagen van de feitelijke geslachtsaanpassende operatie, de constructie van de zogeheten vaginaplastiek, dient het perineo-scrotaal gebied permanent onthaard te worden. Hier kan niet vroeg genoeg mee worden begonnen aangezien ontharing in dit gebied tijdrovend kan zijn. Het wordt aangeraden hiermee te beginnen zodra u met het gebruik van de hormonen bent gestart. Tot het transitietraject behoort ook de epilatie van het gelaat.

vaatafwijkingen

couperose

Couperose kenmerkt zich door de aanwezigheid van vele gesprongen bloedvaatjes (teleangiëctastieën). De rood of blauw gekleurde vaatjes bevinden zich meestal op wangen, neus en kin en soms ook in de hals of het decolleté. Ze zijn onschuldig en komen vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Ze kunnen een tintelend, branderig gevoel veroorzaken of jeuken.

Spider naevus

Een spider naevus is een plaatselijke verwijding van een huidvaatje. Het ziet eruit als een kleine rode stip met kleine uitlopers (zoals een spin). Het wordt veelal gezien bij zwangere vrouwen, maar is iets van alle leeftijden en komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Een spider is onschuldig en zal nooit kwaadaardig worden, maar kan cosmetisch wel storend zijn.

rosacea

Rosacea kenmerkt zich door een felrood verkleurde huid, met name in het gebied rond de neus en de wangen. Er zijn gesprongen bloedvaatjes (teleangiëctastieën) zichtbaar, maar vaak ook rode bultjes en puistjes. De meeste patiënten die rosacea hebben, denken dat ze ‘gewoon’ last hebben van acne. Dit komt met name door de aanwezigheid van de pukkeltjes in het aangedane gebied. Rosacea heeft echter niets met acne te maken en is een chronische huidaandoening.

Bent u geïnteresseerd in een van mijn behandelingen?

Maar weet u niet zo goed welke behandeling het beste bij uw huid past? Maak dan een afspraak voor een gratis intake gesprek. Tijdens dit gesprek wordt er een uitgebreide huidanalyse uitgevoerd, waarna u een gratis en vrijblijvend huid- en productadvies krijgt.